Glemt din adgangskode?
Få adgang til alt indhold på Naturavisen
I 2022 er antallet af ulve i Danmark steget markant, uden at antallet af ulveangreb på husdyr er vokset tilsvarende. Ingen af angrebene på husdyr er sket bag fungerende ulvesikrede hegn En fårefold, som har haft besøg af et rovdyr, er et trist syn, men synderen er ikke altid en ulv.
Et eksemplar af den sjældne vulstmaskebi blev opdaget i Nordsjælland i forbindelse med en aktuel kortlægning af biodiversiteten i 20 udpegede urørte statsskove. Den uanseelige bi blev sidst set på Anholt for mere end 50 år siden og kan være en indikator for endnu flere sjældne arter.
Fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet: Antallet af ulve i Danmark vil formentlig øges i de kommende år. Dette skyldes, at flere ulve indvandrer hvert år, samt at fire hunulve blev født i landet i 2021.
Fra Miljøstyrelsen: Se video i bunden af artiklen. For andet år i træk har ulveparret i Klelund Plantage ved Hovborg fået hvalpe. Vildtkameraer har foreløbigt dokumenteret, at der er mindst én hvalp. som er født først i maj.
Se de enestående videoer af grøvlingeungerne: Fredag eftermiddag i sidste uge var Tine Laulund Hansen fra Idestrup, på Falster, en tur i Corselitze Østerskov, hvor hun traf tre grævlingeunger på tur. Sjældne gæster, da grævlinge er et natdyr, der som oftest bevæger sig frem mellem solnedgang og daggry Til mediet TV2Øst, forklarer Tine Laulund Hansen, at hun egentlig troede, der var tale om en fasan.
Isbjørne i Sydøstgrønland udgør en bestand, der er adskilt fra isbjørne i resten af Østgrønland Et nyt studie, der blev bragt d. 17. juni i år i det højt ansete tidsskrift ”Science”, viser, at isbjørne, der lever i Sydøstgrønland syd for Tasiilaq, udgør en selvstændig bestand, der er adskilt fra andre isbjørnebestande.
Her er Danmarks bedste naturfoto 2022, taget af Emil Poulsen, og udvalgt af dommerne i Naturfondens store fotokonkurrence blandt 1000 flotte fotos. Læs, hvorfor, og se alle fire fotovindere.
Finder du døde havfugle på stranden, skal du lade dem ligge. Undgå at røre ved dem, men indberet dem gerne til Fødevarestyrelsen med app´en FulgeinfluenzaTip.
Ifølge den grønlandske avis AG, så svømmede en flok hvidhvaler søndag den 29.maj, forbi ved den grønlandske bygd kuummiut, der ligger ved Ammassalik Fjord i Østgrønland. 12 af hvalerne blev fanget af lokale fangere. Der var bare èt problem, for der er ikke en kvote på hvidhvaler i Østgrønland, for ifølge eksperter kan bestanden af […]
Fra Den Danske Naturfond: Der er smukke naturoplevelser i Hals Mose, men det bliver endnu bedre for sommerfuglene, efter vi har genoprettet området. Her er fem arter, du kan se i mosen, alle set af Søren Rosenberg i maj. Du kan selv opleve dem på en varm og vindstille dag:
DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) under Aarhus Universitet har sammen med en lang række samarbejdspartnere (heriblandt Grønlands Naturinstitut) udarbejdet en opdateret oversigt over den tilgængelige viden om, i hvilken grad arktiske land- og havpattedyr påvirkes af kviksølv i miljøet (A risk assessment review of mercury exposure in Arctic marine and terrestrial mammals i Science of the Total Environment).
Fra Miljøstyrelsen: En sjælden mosskorpion er for førte gang blevet fundet ved Moesgård Skov syd for Århus. Trods visse lighedstegn med rigtige skopioner er de danske slægtninge ikke farlige.
Danmark har formentlig fået et nyt ulvepar i Oksbøl-området. Det vurderer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.
Selvom fiskeørneparret endnu ikke er ankommet til deres rede ved Vandmosen, så er der alligevel fuld aktivitet ved reden. Stammer fra Naturstyrelsen.
Dansk Veterinær Konsortium har påvist såkaldt højpatogen fugleinfluenzavirus af subtypen H5N8 i en spættet sæl. Det er første gang, der er fundet højpatogen fugleinfluenzavirus i sæl i Danmark
For mig er lyden af fuglefløjt indbegrebet af at være ude i naturen. Deres forskellige sang giver mig altid en følelse af forandringerne i årstiden. Når musvitten med sin lyse stemme begynder at synge, en lyd der altid har mindet mig om en rusten cykelpumpe, så ved man at foråret er begyndt at tage sine spæde første skridt. Når gøgen kukker i det fjerne, er det både tegn på, at den har fundet sig en uheldig rørsangers rede, hvori et æg kan lægges, og også et tegn på at sommeren snart er på vej.
I oktober og november indfanger Miljøstyrelsen fisk for at finde ud af, om PFAS fra brandøvelsespladser har forurenet nærliggende vandløb.
Fra første november og ti måneder frem er det forbudt at fælde hule træer og træer med spættehuller. Forbuddet gælder over alt - også i private haver.
Kronhjortens dybe brøl kan høres flere kilometer væk. Den brøler og brøler – og den bliver ved de næste par måneder. Alt sammen for at tiltrække det modsatte køn – hinderne – og for at skræmme rivaler væk. Teksten er fra Naturstyrelsen.
Lille og buttet med et rigtig lækkert næb i orange, blå og hvide farver. En havfugl med en sjov vrikkende gang og et medlem af alkefugle-familien, der ikke er bundet til land uden for yngletiden. Søpapegøjen eller lunden, en kæledægge blandt verdens fugle, er i fare, og i flere år er dens ynglesteder forsøgt fredet. Nu er kampen gået ind i sin afgørende fase, og fuglens fredning er på den øverste politikers bord.
Dette indlæg er fra biolog Michael Stoltzes fremragende blog Dansk Natur, som vi bringer med hans tilladelse.
En række nye undersøgelser viser, at Grønlands vinterhvaler trives bedst i koldt vand, og at deres udbredelse kommer til at ændre sig markant på grund af klimaændringer. Fra Natur-gl