Spørg Palle


Palle Graubæk er den mand, jeg kender, der ved mest om naturen. Du har mulighed for at stille ham alle tænkelige og måske utænkelige spørgsmål.

Palle har siden juni 1979 været ansat som skovarbejder og nu overassistent i Naturstyrelsen. Spørger man Palle, hvad han bedst kan lide i naturen, så lyder svaret prompte:

"Variationen i naturens mangfoldighed, årstidernes skiften og ikke mindst at jo mere man fordyber sig i naturen, jo mere respekt og ydmyghed får man for den . Og så er det fuglene, der i mange år har haft min største interesse."




    MHK spørger:

    Hvis du går en tur i en dansk skov, hvilke træsorter er så de mest oprindelige?

    Det må være eg, bøg, birk og skovfyr.


    Birk  Bøg  Eg  Skov  Skovfyr  

    MHK spørger:

    Hvis du skulle anbefale to ting at foretage sig i naturen i maj, hvilke skal det så være?

    En tur i skoven i starten af måneden inden bøgen er sprunget helt ud og har taget det meste af lyset, så kan man stadig nå at nyde synet af de første lysegrønne blade på bøgetræerne, og annemonetæppet, af især hvide anemoner, der en kort tid endnu dækker skovbunden.

    Er du morgenfrisk så er der fuld gang i fuglesangen fra de mange småfugle, der på denne måde både hævder territorie og samtidigt forsøger at tiltrækker en mage.


    Anemone  Bøg  Fuglesang  Lysegrøn  Maj  Morgenfrisk  Skov  Småfugle  Territorie  

    PF spørger:

    Kan man kalde dansk landbrug med monokultur for ørken? Og hvor stor del af Sjælland er i så fald at betragte som ørken?

    Langt hovedparten af de dyrkede marker er monokulturer, og man kan vel godt tillade sig at kalde det en ørken i.f.t. biodiversitet. Hvor stor en del Sjælland det dækker ved jeg faktisk ikke, men det er ikke alene landbruget der er en “ørken” trafikanlæg, store del af byerne o.s.v. er ligeså meget en ørken, og det dækker jo også en ret stor del landet.


    Biodiversitet  Byer  Landbrug  Monokultur  Ørken  Sjælland  

    Naturavisens nyhedsbrev