BRØL: Oplev kronhjortens kamp om hunnernes opmærksomhed

Kronhjortens dybe brøl kan høres flere kilometer væk. Den brøler og brøler – og den bliver ved de næste par måneder. Alt sammen for at tiltrække det modsatte køn – hinderne – og for at skræmme rivaler væk. Teksten er fra Naturstyrelsen.

Foto:

Udgivet

En af efterårets spektakulære naturoplevelser står for døren. Krondyrenes brunst.

Det er nemlig nu – og et par måneder frem – at næste generation krondyr skal etableres – og det går ikke stille for sig.

Krondyrenes dybe, og kraftige brøl er et fast indslag – ligesom du af og til også vil kunne høre den særlige lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hindernes gunst fører til kamp mellem hjortene.

Se krondyr i 16 statslige naturområder

Krondyrenes brunsttid er dermed en fantastisk mulighed for at få en stor naturoplevelse – kvit og frit. På kortet finder du de 16 bedste steder at se krondyr i statens skove og naturområder.

Her lever krondyrene

I Danmark lever krondyret kun i Jylland og på Sjælland. De største bestande af krondyr findes i Vest- og Midtjylland og på Djursland, mens der på Sjælland findes en mindre bestand i Tisvilde- og Valby Hegn og ved Åmosen.

Krondyr lever i flokke i områder med store nåleskove, hvor de kan søge dækning om dagen, og på tilstødende heder, højmoser, overdrev eller landbrugsarealer, hvor de kan finde deres føde.

Krondyrenes cyklus

I løbet af vinteren taber kronhjortene deres gevir, og fra februar måned vokser et nyt gevir frem. Fra april til juni føder hinderne kalvene.

I august er hjortenes gevir udvoksede, og de “fejer” deres gevir mod træer og buske for at “rense” det for den beskyttende hud (bast), der har omgivet geviret mens det voksede.

I september og oktober er brunsttid for krondyrene. De fuldvoksne hjorte opretter et brunstterritorium og fordriver andre hjorte herfra. Samtidig prøver de at lokke hinder ind i området.

Spis svampe til

Det er ikke kun krondyr, der fylder i naturen netop nu. I øjeblikket bugner naturens spisekammer med både svampe og bær – og flere steder, særligt på de jyske heder, kan du også få øje på den smukke, blomstrende lyng.

I statens naturområder må du gerne plukke til eget forbrug – dog kun svarende til, hvad der kan være i en bærepose.

Gode regler til turen

Vil du gerne opleve krondyrenes brøl? Så er det en god idé at følge et par enkle regler undervejs, så du ikke kommer til at forstyrre dyrene:

Kom ved solnedgang eller solopgang

De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solopgang og solnedgang

Hold afstand

Bevæg dig forsigtigt og hold så meget afstand som muligt – gerne flere 100 meter. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads

Undgå lukkede bevoksninger

Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring

Bliv på vejene

Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre

 

Gå imod vinden

Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille

 

Hold hunden i snor

Hvis du har hunden med, skal den selvfølgelig være i sno


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev