Glemt din adgangskode?
Få adgang til alt indhold på Naturavisen
Torsk er sælers yndlingsspise, og når de går på rov i fiskernes garn, fravælger de typisk skrubber, rødspætte, pighvar og andre fladfisk. Det fremgår af undersøgelsen ”Sælskader i det kystnære fiskeri ved Bornholm,” som forskere ved DTU Aqua har gennemført for Miljøstyrelsen.
Hvalerne i Nord-Norge er om vinteren svært optaget af at finde sildefisk når de er på jagt efter ”gratis mad, som flyder rundt i kølvandet på de store fiskerbåde.
Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq spår en førende forsker, at rejebestanden i Vestgrønland vil falde på grund af stigende havtemperaturer.
Madfadet i Barentshavet er stort nok til at mætte den indvandrede snekrabbe. Også selvom bestanden forøges. Det viser et nyt studie fra det norske havforskningsinstitut.
Fra Miljøstyrelsen: Turisterne er vilde med sæler og hvaler, også i Danmark, hvor der gennem de seneste seks år er sket en mærkbar stigning i antallet af turister, der tager på sæl- eller hvalsafari.
Der blev talt væsentligt færre sæler i det dansk-tysk-hollandske vadehav i 2022 sammenlignet med 2021. Faldet gælder både antal fødte unger og voksne sæler. Bestanden kan have nået grænsen for den maksimale bæreevne, mener forskerne.
Over hele Arktis har man igennem årtier forsket i grønlandshvalen for bedre at forstå dens levevis. I Vestgrønland undersøger forskere fra Grønlands Naturinstitut også grønlandshvalen, og det gør de i Diskobugten ud for Qeqertarsuaq.
Fra Naturstyrelsen: Sælsafari er en populær aktivitet for friluftsturister langs de danske kyster. Derfor opstiller Miljøstyrelsen nu retningslinjer for sælvenlig turisme.
Tunen er på vej tilbage. Denne artikel er skrevet af Kim Aarestrup, Henrik Baktoft, Kim Birnie-Gauvin, Brian MacKenzie og Anders Koed, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.
Fra natur.gl: Over de sidste 30 år er havisen i Arktis mindsket med 3-4 % pr. 10 år. Forskere – fra bl.a. Grønlands Naturinstitut – har gennem samme periode fulgt de tre arktiske hvalarters bevægelser.
Fra www.aqua.dtu.dk: Forskere har opdaget en væsentlig ændring i tigerhajers genetik. Den afslører, at hajen som art er sårbar over for udnyttelse og anti-haj-garn ved kyster.
Den invasive signalkrebs er nu den mest udbredte krebseart i Danmark. Den udkonkurrerer den hjemmehørende flodkrebs, viser en kortlægning fra DTU Aqua.
DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi) under Aarhus Universitet har sammen med en lang række samarbejdspartnere (heriblandt Grønlands Naturinstitut) udarbejdet en opdateret oversigt over den tilgængelige viden om, i hvilken grad arktiske land- og havpattedyr påvirkes af kviksølv i miljøet (A risk assessment review of mercury exposure in Arctic marine and terrestrial mammals i Science of the Total Environment).
Fra miljøministeriet: Hvert år dukker nye arter op, som kan true havets oprindelige planter og dyr. En ny opgørelse viser, at der i gennemsnit ankommer tre nye arter hvert andet år.
Mattak eller pepperonipizza med dobbelt ost … hvem kan ikke lide en fedtholdig snack? I verdens koldeste have har dyr brug for fedtholdig føde for at overleve, og der kan blive konkurrence om den fede mad, hvis den er knap
DTU Aqua undersøger gråsælernes spisevaner i Østersøen ved Bornholm for Miljøstyrelsen. Hvis sælerne æder fladfisk i et omfang, der generer erhvervsfiskerne, kan der være basis for igen at give tilladelse til regulering.
Fra nytår er det ind til videre slut med regulering af gråsæler ved Bornholm. Ordningens formål var at beskytte lakse- og torskefiskeriet, som bliver stærkt reduceret fra 2022.