Havpattedyr hitter hos turisterne

Fra Miljøstyrelsen: Turisterne er vilde med sæler og hvaler, også i Danmark, hvor der gennem de seneste seks år er sket en mærkbar stigning i antallet af turister, der tager på sæl- eller hvalsafari.

Foto:

Udgivet

Den kommercielle turisme med havpattedyr som attraktion er vokset markant fra 2015 til 2021. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Aqua betalt af Miljøstyrelsen.

Forskerne bag undersøgelsen har ved hjælp af interview kortlagt branchens aktiviteter. De konstaterer, at der sammenlignet med 2015 er kommet to nye operatører til, at der er solgt betydeligt flere billetter til sæl- og hvalturisme.

Turistaktiviteterne er, ifølge en pressetekst fra Miljøstyrelsen, blevet spredt mere geografisk i landet. Interessen retter sig også mod en ny art, som før 2015 var en sjælden gæst, nemlig øresvinet.

Forskerne har også bl.a. ved hjælp af Google Trend, undersøgt danskernes generelle interesse for havpattedyr via aktiviteter på nettet. Her fandt de, at der generelt er en stor interesse for at søge viden om de hjemlige havpattedyr.

Marsvin, delfiner og sæler

Når det gælder de små hvaler, er det først og fremmest marsvin og øresvin, som turisterne har mulighed for at se fra turbådene.

Marsvin er velkendte for de fleste sejlere, mens øresvinet, der er en delfin, tidligere har været et sjældent syn. Den er udbredt under sydlige himmelstrøg, men i de senere år er den blevet mere almindelig i danske farvande.

De sæler, man kan se under danske forhold, er gråsæl og spættet sæl. De er lige som alle hvaler fredede i Danmark.

Turister bør vise hensyn

”Det er positivt, at flere og flere bliver interesserede i havpattedyrene, når bare vi kan sikre, at sejlere og turistoperatørerne ikke generer eller forstyrrer dyrene,” siger biolog Nynne Elmelund, Miljøstyrelsen.

Hun vurderer, at det ved hjælp af enkle forholdsregler er muligt at kombinere turisme og artsbeskyttelse, og at det generelt går godt.

”De fleste turoperatører er opmærksomme på ikke at forstyrre, men undersøgelsen viser også, at det ikke er enighed blandt operatørerne om, hvad forstyrrelse egentlig er. Turistoperatørerne peger også på, at en del private sejlere ikke tager særligt hensyn til havpattedyrene,” siger hun.

Sammen med branchen har Miljøstyrelsen derfor i 2022 udarbejdet guidelines, som enkelt beskriver, hvordan man bør opføre sig i nærheden af havpattedyrene for ikke at forstyrre.

Guidelines for sælturisme

 

Guidelines for hvalturisme


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev