Storken Kjeld fik en mage i sidste minut

Denne fantastiske tekst er bragt med tilladelse fra Storkene.dk, som vi varmt kan anbefale at I går ind og studerer og støtter.

Foto:

Udgivet

Vi siger altid, at et storkepar som en tommelfingerregel skal have fundet sammen den 10. maj, hvis det skal lykkes med yngel. Derfor kan man godt sige, at Kjeld i Flynder ved Bækmarksbro var heldig med at finde en mage, før han skulle ud i overtid. For tirsdag eftermiddag den 10. maj, landede en hunstork på reden. Men parforholdet er ikke indledt uden skærmydsler.

Kort tid efter storkeparret blev forenet, var der parringer og fryd og gammen på reden i Flynder. Men efter et par timer ville Kjeld ikke rigtig vide af partneren og hakkede efter hende. De sov ikke sammen på reden natten mellem tirsdag og onsdag. Derfor har der været lidt tvivl om det er magen fra 2021 der er kommet. Sidste år var det hunnen Karla, som dannede par med Kjeld. Hun kom dog først i juli og derfor kom der ingen unger på vingerne det år.

Vi bad derfor Louise Fjeldgren, der sammen med familien er værter for storkeparret, om at lave en test.  I Flynder forefindes der et specialkonstrueret foderbræt til storkene. Det er lavet, så ikke kattene æder de udlagte fisk og nye storke skal bruge længe på at lære at lande på foderbrættet.

– Resultatet af testen viser, at det med overvejende sandsynlighed er Karla der er landet. For hun har været nede ved foderbrættet for at spise. Det ville en spritny stork ikke bare kunne finde ud af og derfor er der tale om en stork, som kender til proceduren og ikke er bange for at lande der. Alt taler for, at det er Karla, siger Mogens Lange Petersen fra Storkene.dk.

Ubalance i forventningerne

Men hvorfor har Kjeld så været i infight med hende? Det har Mogens Lange Petersen et bud på.

– Det ses af og til, at storke lige skal finde melodien. Der kan være en ubalance i forventningerne og nogle gange lykkes det simpelthen ikke for at par, at genetablere sig. Kjeld har gået alene i lang tid og hunstorken har brugt meget energi på at trække og er kommet frem til reden meget sent. Hun skal have et par dage til at komme sig”

Her onsdag morgen er parret dog kommet tættere på hinanden. De har parret sig og bygget på reden og Kjeld nusser magen, som den gentleman hun nu plejer at være.

Går alt som det skal, vil der være æg i reden om en god uges tid.

Se med fra storkereden i Flynder her

 

Lidt fakta om Storkene.dk

Målsætning

Storkene.dk er stiftet i 2007 og vores målsætning er ganske enkel. Vi ønsker, at storken igen bliver en del af det danske landskab. Vi er af den overbevisning, at storken kan blive løftestangen for at bibeholde og på sigt forbedre vores natur, for når storken er tilbage, vil der være et stort fokus på at beholde den og dermed også besvare og udvikle den natur, storken kræver for at kunne leve og yngle i Danmark. Der ligger et stort arbejde i dette, men vi tror på, at det på sigt kan lykkes.

Arbejde

Registrering af storke

Hvert år registrerer Storkene.dk og andre observatører et stort antal storke i Danmark. Storke der enten er på gennemfart, pønser på at slå sig ned og yngle, eller bare strejfer rundt.

Har du observeret en stork, kan du indrapportere den til os her. Der registreres besøg af både projektstorke og vilde storke i Danmark.

Projektstorke er storke, der ikke har vild oprindelse, men er opformeret med henblik på at genskabe en vild og naturlig bestand af storke og i nogle tilfælde har mistet trækinstinktet. I nogle lande kan det være nødvendigt at række storken en hjælpende hånd og iværksætte opformeringsprojekter. Dette skyldes, at der er for langt til den nærmeste store ynglebestand, hvor en ny dansk storkebestand skal rekrutteres.

Storkene.dk finder det nyttigt at hjælpe og huse de projektstorke der slår sig ned i Danmark. Uden skånske projektstorke, havde der ikke været ynglende storke i Danmark. Dette gælder for både storkeparret i Gundsølille og i Smedager.


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev