Ny æra i grønlandsk havforskning

Tarajoq er designet specielt til at sejle og arbejde i arktiske farvande. Det topmoderne, 61 meter lange skib kan med sin størrelse og udrustning sejle længere nordpå og udføre langt flere typer af forsknings- og miljøopgaver, end det tidligere har været muligt. Både teknisk og ambitionsmæssigt afspejler Tarajoq betydningen af havets levende ressourcer for det grønlandske samfund.

Foto: Grønlands Naturinstitut

Udgivet

Tarajoq er finansieret af Grønlands Selvstyre med støtte fra Aage V. Jensens Fonde og har kostet i alt 235 millioner kroner. Skipsteknisk AS i Norge har tegnet skibet, og BALENCIAGA Skibsværft i Spanien har stået for bygningen. Tarajoq drives af Grønlands Naturinstitut på vegne af Grønlands Selvstyre.

Nøgletal

Bruttotonnage: 2841
Nettotonnage: 852
Længde: 61,4 m
Bredde: 16,0 m
Dybgang: 08 m
Servicefart: 14 knob
Pæletræk: > 50 tons
Dage til søs: > 40

Tarajoq kan håndtere næsten enhver form for videnskabeligt arbejde og udstyr i Arktis: Fiskeri med bundtrawl og pelagisk trawl, akustisk opmåling af fiskebestande samt detaljeret kortlægning af havbunden omkring Grønland flere kilometer under havoverfladen – til stor nytte for både forskere, fiskere og skibsfart.

Tarajoq har plads til 12 besætningsmedlemmer og 20 forskere og giver også mulighed for uddannelsesophold for studerende under bl.a. de maritime uddannelser i Grønland.

Grønland har nu egne, moderne skibe, som forventes at tjene landets maritime overvågning og forskning mange år fremover: Tarajoq vil tage sig af udenskærsområderne, og den mindre Sanna vil fortsat varetage indenskærs undersøgelser af vigtige fiskearter som hellefisk og torsk samt opmålinger af havbunden i indenskærsområder langs Vestgrønland.

Tarajoq kommer til Nuuk efter støjmåling og installering af multibeam i Norge og en tur omkring Færøerne for at få fiskeredskaber om bord.


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev