Nu bliver planerne for Naturnationalpark Almindingen og Stråsø til virkelighed

Fra Naturstyrelsen: Projektplanerne for de to naturnationalparker har været i høring, og aftalepartierne er nu enige om at vedtage planerne. Dermed er de to naturnationalparker ét skridt nærmere etablering.

Foto:

Udgivet

I fremtiden kan besøgende i Almindingen være heldige at opleve både kronvildt og bisoner, når kronhjorte flytter ind, og de europæiske bisoner får mere plads. Samtidig skal heste og kreaturer fremover hjælpe de vildtlevende bestande af kronhjorte med at holde naturen lysåben i Stråsø.

Sådan lyder nogle af planerne, der skal skabe en vildere og mere dynamisk natur i to af de kommende naturnationalparker, nemlig Naturnationalpark Almindingen på Bornholm og Naturnationalpark Stråsø i Vestjylland.

Projektplanerne for de to kommende naturnationalparker har været i offentlig høring, og aftalepartierne bag Natur- og biodiversitetspakken – Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet – har på baggrund af de indkomne høringssvar nu truffet endelig politisk beslutning om planerne. Dermed er der trykket på startknappen til, at det videre arbejde med bl.a. myndighedstilladelser kan gå i gang.

Vi har fået rigtig mange gode input til, hvad der kan gøre de kommende naturnationalparker endnu mere spændende og tilgængelige. For eksempel har der været et forslag om at lave flere og længere ruter i Almindingen, som er lettilgængelige for for eksempel mennesker med handicap, og det forslag er nu blevet en del af planerne. Nu trykker vi officielt på go-knappen og giver naturen en stor hjælpende hånd. Jeg glæder mig til at se dyre- og plantelivet spire, og det giver fantastiske naturoplevelser for både børn og voksne, siger miljøminister Lea Wermelin.

Naturnationalparker ser dagens lys

Danmark får i de kommende år i alt 15 naturnationalparker, hvor naturen og biodiversiteten har førsteprioritet. Store sammenhængende områder med urørte skove, vådområder og lysåbne arealer til gavn for mange dyr, planter og svampe.

De to første naturnationalparker i Fussingø og Gribskov er allerede på vej til at blive en realitet, og nu kan det videre arbejde med Naturnationalpark Almindingen og Naturnationalpark Stråsø også gå i gang. Næste skridt i arbejdet med at etablere i alt 15 nye naturnationalparker er en politisk godkendelse af projektplanen for Naturnationalpark Tranum.

De endelige projektplaner samt høringsnotatet kan findes på hjemmesiden for naturnationalprojekter.


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev