Hesbjerg Skov på Fyn bliver til en vild folkeskov

Fra Verdens Skove: Med støtte fra Verdens Skove får Hesbjerg Skov nu lov at udfolde sig på naturens præmisser efter mange år som produktionsskov. Den er nemlig blevet købt af Den Danske Naturfond, der i samarbejde med Odense Kommune vil gøre den 170 hektar store skov frodig og artsmangfoldig igen.

Hesbjerg Skov som den står lige nu. Med tiden vil den 170 hektar store skov vokse sig vild og frodig igen. Foto af Jesper Edvardsen. Foto: Jesper Edvardsen

Udgivet

Blot 10 km fra Odense centrum ligger Hesbjerg Skov, der i mange år har fungeret som produktionsskov for tømmer og derfor har haft begrænset adgang for offentligheden. Nu har Den Danske Naturfond med donationer fra 15.500 danskere, blandt andet via Verdens Skove, og 133 virksomheder købt skoven og vil forvandle den til en vild og mangfoldig skov, som alle kan nyde. Hesbjerg Skov får nemlig offentlig adgang hele året, så naturglade fynboere altid kan gå på opdagelse i skoven.

Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove, udtaler om projektet: “Det er helt fantastisk, at Odense Kommune får en skov, hvor naturen er i højsædet. At Naturfonden har købt Hesbjerg Skov betyder ikke kun, at skovdriften stoppes og naturen får lov at vende tilbage, men også at områdets borgere får mulighed for at komme helt tæt på vild natur. Det er vi i Verdens Skove meget glade for at kunne bidrage til.”

Meget af genopretningen af skoven vil ske naturligt, når den intensive udnyttelse af skoven ophører, mens andet skal have en hjælpende hånd efter de mange års forstyrrelser af skovens naturlige udfoldelse. Eksempelvis fjernes nogle områder med nåletræer, der er blevet plantet til skovdrift, for at skoven har mulighed for at vokse sig til varieret løvskov til større gavn for de vilde dyr og planter. Desuden fjernes drænrør og udgravede grøfter, så Hesbjerg Skov kan få sine oprindelige skovmoser og skovenge igen, der forsvandt da skoven blev drænet.

– Hos Verden Skove glæder vi os over at være en del af et initiativ, der skaber mere vild natur i Danmark. Hvis vi skal standse tabet af arter i Danmark, bliver vi nødt til at prioritere naturen. Derfor er det glædeligt at Hesbjerg Skov nu har udsigt til en langt større artsrigdom, hvor skoven kan vokse sig vild og give bedre betingelser for dyre- og plantelivet, siger Anders Morten Christoffersen.

Genopretningen af Hesbjerg Skov giver mulighed for mange flere naturoplevelser i Odense Kommune. Skovens besøgende vil nemlig kunne benytte sig af nye vandrestier, udsigtsbænke og shelters til overnatning.


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev