Grønlands storhed samlet i et mesterværk

Først efter at have arbejdet 15 år som biolog i den grønlandske natur, så biologen og fotografen Carsten Egevang sin første isbjørn. Da billedet bliver taget, sidder han sammen med en fanger i en lille jolle, mens isbjørnen lige er steget op af vandet. Foto: Carsten Egevang Foto:

Udgivet

Naturen i sin sande storhed kan opleves de færrest steder i Grønland. Motiverne står i kø for den dygtige naturfotograf, og sådan en er biologen og naturfotografen, Carsten Egevang, i allerhøjeste grad.

Igennem 17 år har han fotograferet mennesker i naturen, nogle af klodens farligste og smukkeste dyr, blandt andet isbjørnen, og i det hele taget levet et liv i pagt med den grønlandske natur, noget af det mest spektakulære natur der findes på kloden.

Fortsættes under billedet

Her er det fangeren Jonathan Davidsen, som Carsten Egevang har fanget på sæljagt. Over hans hoved ses skydesejlet, som man stadig bruger til at liste sig ind på sælen i sneen. Billedet er et eksempel på, hvor Carsten Egevang selv har vovet “pelsen” ved at stå halvt ude i det åbne vand for at få det bedste billede. Foto: Carsten Egevang

Nu har han samlet sine allerbedste billeder, 200 sort-hvide fotos fra en 17-årig periode, fra 2004 til 2021, som han har udgivet i bogen Greenland Unseen, der gennem 360 sider, inviterer læseren ind i  enestående naturoplevelser af en art, som det normalt kun er få forundt at få del i.

Fortsættes under billedet

Foto: Carsten Egevang

 

Fortsættes efter billedet

Foto: Carsten Egevang
Foto: Carsten Egevang

Bogen handler om de grønlandske dyr og deres utrolige tilpasninger til det arktiske miljø, og lokalbefolkningens evne til at navigere i det forfatteren kalder et storladent og billedskønt, men også barsk log vildt, landskab.

Grønland en af de smukkeste dele af rigsfællesskabet, til tider en del af Danmarks dårlige samvittighed, men også en af de mest geopolitiske interessante lande, fortjener en bog som den Carsten Egevang udgiver. I Greenland Unseen viser en sand kender landets skønhed og dyreliv, og ikke mindst den traditionelle grønlandske fangsttradition, som uden tvivl vil gennemgå fundamentale ændringer.

Bogen har forord af tidligere formand for Grønlands Selvstyre, Kim Kielsen, og den udkom den 24.november.

Fortsættes efter billedet

Til DR forklarer Carsten Egevang, at han godt ved at dette billede er kontroversielt. men han synes det er vigtigt, fordi det fortæller virkeligheden i den måde fanger og dyr lever med hinanden. Her er der tale om en hvidnæset delfin, der svømmer med høj hastighed, mens fangeren i første omgang skal skyde den med en riffel fra en båd, for derefter at hale den op i båden ved hjælp af en harpun, der her svæver gennem luften. Ifølge Carsten Egevang er det en bevægelse, man kun får, hvis man har brugt et helt liv på at øve den, og han fortæller til DR, at han er imponeret over fangernes niveau af færdigheder. Foto: Carsten Egevang

Se mere information om bogen HER, samt CV for Carsten Egevang HER.Kontakt: Carsten Egevang, mail: ce@ghsdk.dk, telefon: 20788099, web: www.carstenegevang.com

Bogen beskriver forfatteren som en visuel hyldest til natur og mennesker i Grønland.

 

Foto: Carsten Egevang

 

At køre i fuld fart på hundeslæde hen over knubbede isflager, mens man gerne vil tage det perfekte naturbillede, kan være en svær sag. Til DR fortæller Carsten Egevang, at han mere end en gang er faldet af en hundeslæde i høj fart, fordi han skulle tage et billede. Foto: Carsten Egevang

 

Carsten Egevang er en mangeårig kender af Grønlandsk natur og ikke mindst forholdet mellem dyr, mennesker og naturen, hvilket også er temaet i hans nye bog med over 200 sort-hvide billeder fra Grønland.

 

.

 


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev