Flertal af danskere går glip af naturoplevelser: har aldrig været ude i naturen om natten

Fra Friluftsrådet: Nye tal viser, at mange danskere aldrig har prøvet at være i naturen om natten eller overnatte i det fri. Det vil projektet Nat i Naturen gøre op med, og derfor inviteres hele Danmark ud i mørket 27. august til spændende naturoplevelser om natten.
Har du prøvet at gå en tur i mørket? Hørt en ugle tude, set mælkevejen blinke, siddet foran et knitrende bål eller faldet i søvn under stjernerne og tilbragt en nat i et telt eller shelter? Naturen om natten er en helt anden fascinerende oplevelse end i dagslys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto:

Af

Udgivet

Det er langt fra alle danskere, der kender til de unikke oplevelser, som naturen kan give os, når det er mørkt.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Friluftsrådet har 68 procent af danske børn mellem 2 og 15 år aldrig prøvet at sove ude, 41 procent af dem har ikke set stjernehimlen, og hver tredje har aldrig været med til at lave et bål.

En undersøgelse af danskernes friluftsliv fra 2017 viser ligeledes, at 80 procent af voksne danskere aldrig har overnattet i naturen eller kun sjældent gør det. Og det selv om de mørke timer cirka udgør halvdelen af alle årets timer.

Det vil partnerne bag projektet Nat i Naturen lave om på.

– Mange danskere kender naturen om dagen rigtig godt, men alt for få kender naturen om natten. Nat i Naturen skal derfor bidrage til at få danskerne ud i naturen, når det er mørkt, så de kan få glæde af de fantastiske naturmæssige og menneskelige oplevelser, der ligger gemt i natten. Store naturoplevelser sover nemlig aldrig, siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Friluftsrådet er en af de fem partnere, der er gået sammen om at invitere danskerne ud i natten. De øvrige fire er Ungdomsringen, Det Danske Spejderkorps, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen.

Arrangementer gør det lettere at opleve en nat i naturen

  1. august inviterer projektpartnerne i samarbejde med en lang række foreninger og organisationer til arrangementer, hvor man kan opleve naturen i mørket. Arrangementerne foregår over hele landet, og byder på mange forskellige oplevelser.

Man kan for eksempel komme med på en sejltur i aftenmørket på Limfjorden, overnatte under åben himmel i Rold Skov, eller deltage i en stillevandring ved Stevns Klint.

Nogle arrangementer er gratis, andre koster lidt, men fælles for de fleste af dem er, at de gør det lettere for deltagerne at opleve naturen i mørket. Man behøver derfor ikke være dreven naturbruger for at deltage. Alle, både børn og voksne, kan deltage og på den måde få mod på flere naturoplevelser.

– Vores spejdere er eksperter i friluftsliv, men til vores lokale arrangementer er alle velkomne uafhængig af erfaring, alder og fysik. Vi håber, at vores gæster kommer til at opleve glæden ved fællesskabet og friluftslivet, men først og fremmest håber vi at inspirere endnu flere til at komme ud i naturen og opsøge de små hverdagseventyr, der venter i skoven, det lokale krat eller bare hjemme på altanen, siger Morten Gade, generalsekretær for Det Danske Spejderkorps.

Arrangementerne kan findes på hjemmesiden natinaturen.dk, hvor der frem til 27. august løbende vil blive tilføjet flere.

Oplev natten i naturen i baghaven eller på altanen

Man behøver dog ikke at deltage i et arrangement for at være med til Nat i Naturen.

Gennem projektet inviteres alle danskere nemlig til at opleve naturen i mørket – også hvis man bare har lyst til at kigge på stjernehimlen i haven, sove udenfor på altanen eller gå en tur i den lokale park med lommelygten.

På hjemmesiden kan man derfor også finde inspiration til oplevelser i mørket, hvis man drømmer om at tage ud på egen hånd. Her er ideer til mad på bål, sjove lege i mørket, tips til stjerneturen, en guide til shelterovernatning for begyndere – og meget andet.

– De statslige naturområder er åbne for alle – også efter mørkets frembrud. Vi håber, at Nat i naturen kan være med til, at endnu flere får øjnene op for de oplevelser, man kan få under åben nattehimmel i vores fælles natur. Der er masser af muligheder for at få en nat i naturen på egen hånd, hvor man for eksempel kan overnatte i en af vores 275 skove med fri teltning, ligesom vi gerne hjælper lokale foreninger og andre aktører med, hvordan de kan afvikle aktiviteter i de over 1.000 statslige naturområder, siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.

En nat i naturen er en værdifuld oplevelse i sig selv, men kan også være med til at styrke sundheden og skabe en større tilknytning til vores natur i Danmark.

– Oplevelser i naturen er med til at skabe større forståelse for naturen. Så ambitionen med Nat i Naturen er blandt andet gennem de unikke naturoplevelser i mørket at bringe befolkningen tættere på naturen og dermed øge lysten til at passe på den,

siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev