Den kongelige køkkenhave åbner

Fra Slots- og Kulturstyrelsen: Gråsten Slotshave og Den Kongelige Køkkenhave er igen i år klar til at slå lågen op for en ny sæson. Køkkenhaven har været et populært udflugtsmål siden den åbnede for offentligheden i 2020, og der er i år lavet flere nye tiltag forud for denne sæson.

Foto: Pressefoto

Udgivet

Fra den 5. maj kan man igen besøge den 7.500 kvadratmeter store nyttehave, der om sommeren forsyner kongefamilien med krydderurter, grøntsager og frugter, når den residerer på Graasten Slot.

Slotsgartner Ulla Brendstrup, Slots- og Kulturstyrelsen, glæder sig til åbningen og fortæller:

– Under Corona-pandemien har der været en fantastisk opbakning fra vores gæster, og nu glæder vi os til en ny sæson uden restriktioner. Vi glæder os meget til at udplante vores mange grøntsager, der lige nu står inde for at blive skærmet for nattefrost, og så indvier vi to nye bede med blomster.

Fortsættes under billedet

Nyt i Den Kongelige Køkkenhave

I år kan man opleve to helt nye bede, hvor der i maj bliver plantet duftærter og nye stauder. Stauderne bruges til dekorationer på slottet, når den kongelige familie benytter det. De mange besøgene sidste år har resulteret i, at belægningen på stierne er er blevet slidt. Derfor er der lagt nyt slotsgrus, så gangområderne er klar til en ny sæson.

Det er slotshavens gartnere, der står for køkkenhaven i tæt samarbejde med det grønne team fra Sønderborg Kommunes beskæftigelsestilbud ”Væksthuset”, som også står for café og butiksdriften. Henover vinteren er butikken blevet renoveret, så den er klar til denne sæson.

Fortsættes under billedet

Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot set fra nord. Forrest ser man bærbuske, i midten af billedet et brakbed, og i baggrunden kan man se Velkomstcentret og de gamle drivhuse.

Baggrund for Den Kongelige Køkkenhave

Efter Dronning Ingrids død i år 2000 blev aktiviteten i køkkenhavnen begrænset, men i 2015 besluttede Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune i samarbejde med Kongehuset, at den gamle køkkenhave skulle omdannes til en attraktion og åbne for offentligheden. Den Kongelige Køkkenhave blev indviet af Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte i juli 2020, men på grund af Corona-pandemien med en del restriktioner.

Slotshavens historie

I anden halvdel af 1700-tallet blev barokhaven omlagt til en romantisk have med svungne stier, store plæner, blomstrende busketter og skovpartier. Siden midten af 1900-tallet har Dronning Ingrid og efter hende HM Dronningen videreudviklet den romantiske have til en farverig landskabelig blomsterhave. En havetur på de slyngede stier i Graasten Slotshave byder på skønne udsigter over det omgivende landskab med skove, søer og rislende åløb som en afveksling mellem blomsterrige buske, staude- og rosenbede.

Fortsættes under billedet

Nutidig kongelig havekunst

Blomstringen begynder i det tidlige forår med tulipaner og påske- og pinseliljer som afløses af rhododendron og azalier i stærke farver. Senere står staudebedene i fuldt flor med bl.a. duftende phlox, dagliljer, montbretia og pæoner. Haven er et levende eksempel på nutidig kongelig havekunst.

Mange muligheder i køkkenhaven

Gartnerne høster forskellige produkter alt efter sæson, og som en del af det nye koncept bliver en stor del brugt til smagsprøver til publikum, og er der noget til overs, skænkes det til institutioner eller sælges på udvalgte markedsdage i køkkenhaven. Det er også muligt at spise frokost i køkkenhavens café, og skoleklasser kan blive undervist i havebrug og lære om vejen fra den fede jord til et indbydende bord.

Hvem passer haven?

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der driver og vedligeholder Graasten Slot og Graasten Slotshave, mens “Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot” bliver drevet som et partnerskab bestående af Sønderborg Kommune, lokale foreninger, frivillige og Slots- og Kulturstyrelsen.

Praktisk:

Den Kongelige Køkkenhave er åben på hverdage fra kl. 08.00 – 15.00 fra maj til september 2022, og der er gratis entré.

I maj måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00. I højsæsonen fra den 1. juni til den 31. august er butikken og caféen åben alle dage fra kl. 10.00 til 17.00. I september måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

I de perioder, hvor butikken og caféen har lukket, vil der stadig være mulighed for at besøge Paradehuset, væksthusene og resten af køkkenhaven på hverdage fra 08.00 til 15.00, mens gartnerne er på arbejde.

 


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev