Dejligheden, en af Isefjordens perler klar til fødderne

Vejret arter sig, solen står højere end længe og det er tid til at få luftet familiens vandresko. I Hornsherred finder I en naturens selvskabte perler, Dejligheden ved Ejby Ådal.

Foto: Ingvald á Kamarinum

Udgivet

32 meter over havet troner de stejle fredede og græsbevoksede skrænter, fårestier, der er små terrassestier på istidsskabte skrænter, giver eksotiske udkigsposter og køerne kigger dovent mens de tygger sig gennem eftermiddagsslikket.

Benene syrer mens vi bevæger os op, så ned og så langs de stenede stier. Under os danser solen i Isefjordens stille vand.

Vi er på en tidsrejse, og så på en onsdag eftermiddag. 16.000 år tilbage i tiden, dengang hvor de sidste ismasser smeltede bort fra den sjællandske natur. Dengang, hvor sten, grus, sand og ler forvandledes til et enestående naturlandskab, og smeltevand nærmest slikkede naturen til forvredne og forunderlige vandløb.

Vi er ved Ejby Ådal, i Hornsherred, og selvom sommeren stadig kun skimtes i det fjerne, så er det her, at hele familien kan opleve noget af det fremmeste naturen kan byde på, og en tidlig eftermiddag er det bedste tidspunkt, for her har man de smalle stier og hele dette alpelignende landskab for sig selv. Det er ikke for sjov at området er døbt Dejligheden.

Det er også her, at blomsterinteresserede familiemedlemmer vil finde glæde, når de genkender nikkende kobjælder og blodrøde storkenæb, for blot at nævne de mest spektakulære blomsterfund i det der kaldes et af de fineste botaniske lokaliteter.

Man skal køre gennem sommerhusområdet Kyndeløse Sydmark, før denne enestående naturperle tårner frem med udsigt til Dragerup Skov og Isefjorden. Baustastenen Troldbykællingen, er et af de mange særegne steder, og går man ad stien mod stenstranden, så er der gode muligheder for at opleve fremspringende kildevand, der farver strandens sten rustfarvede af okker.

En plastpose fyldt med indsamlede øldåser, en henlagt robåd og en uendelig lang trætrappe vidner om, at det også er et område med liv og boliger, men man mærker det næsten ikke, og der er fabelagtige steder, at bygge stenhøj e, krybe i skjul eller bare få sved på panden på den allerbedste måde.

Sådan finder I frem:

Ejby Ådal er privatejet, men med offentlig adgang fra Sydmarksvej og Kyndeløse Strandvej, hvor der også er parkeringsmuligheder.

 

 

 


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev