Glemt din adgangskode?
Få adgang til alt indhold på Naturavisen
Der er i danske farvande kun meget lidt plast i stumper, der er så små, at vandlopper kan spise dem. Hvis vandlopperne får mikroplast i munden, spytter de som oftest partiklerne ud. Det viser forskning fra DTU. Forskerne bag kalder fundene glædelige, fordi de tilbageviser frygten for, at mikroplast ophober sig i fødekæden via vandlopper.
Når der tabes eller efterlades fiskeredskaber i havet, har det alvorlige konsekvenser for både dyreliv, havmiljø og erhvervsfiskeriet. Nu åbner en pulje på 9 mio. kroner, der skal hjælpe til at komme de mange spøgelsesnet til livs. Afgørende for havmiljøet, mener fiskeriministeren.
Fra Miljøstyrelsen: For femte år i træk vokser arealet med kraftigt iltsvind i september. Det samlede areal berørt af iltsvind er steget signifikant siden 2010.
Fra DTU Aqua: Samsø er valgt som forsøgskommune i DTU-projektet BARREEF. Projektet undersøger, om nye stenrev i havet kan beskytte kysterne mod erosion og samtidig skabe bedre levesteder for livet i havet.
Et nyt studie, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift GEUS Bulletin, viser, at vi kan forvente markante havniveaustigninger frem mod år 2150 – medmindre vi formår at bremse udledningen af drivhusgasser til atmosfæren.
Fra DTU Aqua: Kan ålegræs og tang fjerne kvælstof i havet og bidrage til en forbedret miljøtilstand? Spørger Miljøministeriet, der nu har søsat et stort forskningsprojekt i samarbejde med flere danske videninstitutioner, herunder DTU Aqua, til undersøgelse af sagen.
Dette er et interview bragt på www.aqua.dtu.dk: Interview under overskriften Hvad er biodiversitet? med professor Karen Timmermann. Ekspert i næringsstoffers betydning for det kystnære hav og udpeget til regeringens Biodiversitetsråd.
Fra www.aqua.dtu.dk: Forskere har opdaget en væsentlig ændring i tigerhajers genetik. Den afslører, at hajen som art er sårbar over for udnyttelse og anti-haj-garn ved kyster.
Området med mørk is langs kanten af Grønlands indlandsis er steget over de seneste 20 år, hvilket har ledt til en stigning i afsmeltningen i sommermånederne.
Den første brik i det store puslespil om Grønlands havbund er lagt. Brikken er et havbundsområde på 30×20 km, i alt 600 km2, ud for Kitsissuarsuit i Disko Bugt, som forskere fra Grønlands Naturinstitut, Grønlands og Danmarks Geologiske Undersøgelser (GEUS), DTU Aqua og Zoological Institute of London har kortlagt og analyseret til bunds. For nylig udkom de første resultater af denne type forskning i Grønlands Naturinstituts historie i tidsskriftet ‘American Geophysical Union, Journal of Geophysical Research: Oceans’.
Af Anne Trap-Lind, DTU Aqua Er der liv omkring olieboreplatforme i havet? Ja, i høj grad, mener mange biologer, men ingen har endnu dokumenteret betydningen for fisk og fiskeri i den danske del af Nordsøen. Det er et nyt 3-årigt projekt på DTU Aqua med særligt fokus på torsk nu sat i søen for at gøre. Projektet er finansieret af DHRTC.
Iltsvindet er, ifølge Miljøstyrelsen, blevet 80 procent mindre i løbet af oktober.