Mødet med de tre sjældne dyr

Se de enestående videoer af grøvlingeungerne: Fredag eftermiddag i sidste uge var Tine Laulund Hansen fra Idestrup, på Falster, en tur i Corselitze Østerskov, hvor hun traf tre grævlingeunger på tur. Sjældne gæster, da grævlinge er et natdyr, der som oftest bevæger sig frem mellem solnedgang og daggry Til mediet TV2Øst, forklarer Tine Laulund Hansen, at hun egentlig troede, der var tale om en fasan.

Foto: Tine Laulund Hansen Foto: Tine Laulund Hansen

Af

Udgivet

– Jeg hørte noget pusle, og jeg tænkte først, det måtte være en fasan. Men det viste sig at være to grævlingeunger, fortæller hun til TV2Øst.

Selvom hun var rådsnar nok til at filme de smukke dyr, fik det ikke grævlingeungerne til at ændre adfærd.

– De stoppede op og vejrede med næsen i luften, men reagerede ikke og rodede bare videre i skovbunden. Det var fuldstændigt vildt at se de små dyr, som jo ikke er større end en stor, tyk kat med korte ben.

Artikel fortsætter under billedet

Til TV2Øst siger naturvejleder Johnny Madsen, fra Guldborgsund Kommune, at synet af grævlinge ved højlys dag ganske usædvanligt.

– Mit bedste gæt er, at det er nogle vanartede unger, der ikke gør, som de har fået besked på, ligesom når ræveunger leger uden for rævegraven. Børn er nysgerrige – det er dyrebørn også – og så har de måske begivet sig ud, imens mor sover, siger han til TV2Øst.

Video (1)

Naturvejlederen pointerer samtidig, at der også kan være en mere trist baggrund til, at ungerne er på vildveje.

– Det kan være, at grævlingemor er blevet dræbt – og så skal ungerne prøve at finde mad på egen hånd, hvad de formentlig ikke klan, siger han til TV2Øst.

Ifølge naturvejlederen bør alle dog gøre som Tine Laulund Hansen, hvis man er så heldig at møde en grævling.

– Man skal for guds skyld ikke gøre noget. For man ved ikke, om grævlingemor sidder et par meter væk, og der er fuld kontrol over situationen. Det kan vi ikke vide.

At der overhovedet findes grævlinger på Falster og for den sags skyld også Lolland, Sjælland og Fyn skyldes udsætninger i 1800-tallet, efter arten uddøde i disse egne for mere end 5.000 år siden.

Video (3)

Vidste du?

At grævlingen hører til mårfamilien ligesom husmår, skovmår, ilder, lækat, brud og odder.

At grævlingen indtil ulvens genkomst i 2012 var Danmarks største landlevende rovdyr.

Levevis

Grævlingen et nataktivt dyr og tilbringer derfor de fleste lyse timer under jorden i en grævlingegrav. Den går ikke i vinterhi, men kan i perioder med meget sne forblive i grævlingegraven optil flere dage.

Grævlingen holder til i løv- og blandingsskov eller i krat, hvor den har sin grav. Grævlingen bruger de tilstødende åbne arealer, som marker, enge og lysninger, til at finde føde. Kosten består blandt andet af larver, biller, smågnavere, padder, korn, bær, regnorme og frugter.

Da grævlingen har forlænget drægtighed, kan parring finde sted fra marts og frem til december. Ungerne fødes normalt fra midten af januar til marts og grævlinger får i gennemsnit 2 unger per kuld. Først efter 2 måneder bevæger ungerne sig ud af graven.

Den øgede fragmentering af landskabet begrænser grævlingens færden og trafikdrab er den hyppigste dødsårsag i den danske bestand.

https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/dyr/graevling/

 


Skriv et svar


Skoven der har fået vokseværk

04. okt. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Havet rundt om Danmark er fyldt med plankton, ikke mikroplast

11. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Ulve angreb husdyr i 32 tilfælde i 2022

10. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Skarven er i tilbagegang i Danmark

08. mar. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Fugleglade turister får sikret attraktivt kiggespot

28. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Minister til kamp mod spøgelsesnet

25. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

Sidst set i 1971: Sjælden bi fundet i Gribskov

23. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig

UNESCO verdensarv i de nordsjællandske skove opgraderes

21. feb. 2023 - af Martin Hoffmann Kønig
Naturavisens nyhedsbrev